Szentlászló

júl 02 2015

Bakonyszentlászlón jártunk

Huszadik alkalommal gyűltek össze a Szent László királyunk nevét viselő települések küldöttei a hagyományos találkozóra. Ez évben Bakonyszentlászló volt a vendéglátó én pedig tizenötöd magammal újra ott lehettem.
A találkozókra való készülődéskor többször eszembe jutott már a Kis Herceg rókája, aki szerint a barátokkal való találkozás előtt az ember díszbe öltözteti a szívét. Így készültem a mostani találkozóra is, hiszen tudtam, hogy sok-sok ritkán látott kedves baráttal fogok találkozni, aztán jókat beszélgetni, esetleg egy jót bulizni, vagy csak úgy – együtt lenni. Az idén is így volt, és a házigazdák mindent megtettek, hogy jól érezzük magunkat. Az odaadó, őszinte vendégszeretet, mindig jó érzéssel tölti el a vendégeket.

nov 28 2013

Az Eszék környéki magyarlakta települések története a XX. században - Szentlászló 100 éve

Domján Dániel Ferenc vagyok, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem történelem szakos hallgatója mester képzésen. Szakdolgozatomat az Eszék környéki magyarlakta településekről írtam, azon belül külön kitértem Szentlászló (Laslovo) XX. századi történetére.

már 31 2013

53 évvel ezelőtt született Rózsa-Flores Eduardo

Eduardo.jpg

1960-ban ezen a napon született Bolíviában, Santa Cruz városában, Rózsa-Flores Eduardo.
Sajnos a közvéleménnyel sikeresen el lett hitetve az a hazugság, hogy ő zsoldos volt, jobb eseteben kalandor. Szerencsére akik ismertük, tudjuk, hogy egyik sem volt. Jó lenne, ha néhányan rászánnának egy kis időt, életének, elveinek megismerésére. Ezért, a neten szétszórva megtalálható dokumentumfilmeket, illetve életrajzi filmjét összegyűjtöttem lejátszási listákba, így könnyebben végignézhetők.

Kepes András filmje Eduardóról a Különös történetek sorozatban

Kepes András filmje - Eduardo Rózsa Flores élete és halála

Eduardo Rózsa Flores életrajzi filmje – Chico

Az internetem megtalálható írásai, sajnos technikai és egyéb okoknál fogva fogyatkoznak. Nagyon jó, hogy a vele készült interjú még elérhető.

Beszélgetés a hitről Eduardoval

Nézzük meg a filmeket, olvassuk el az interjút, emlékezzünk rá, aztán gondolkozzunk el, hogy ki is volt ő.

ápr 18 2011

Szenvedélyes blogger volt

Eduardo.jpg

Eduardo Rózsa-Flores szenvedélyes blogger is volt. Ezt persze még nem tudtam amikor 2008. júliusában Szentlászlón, Horvátországban megismertem, és meglepett, hogy regisztrált tagja volt már a szentlaszlo.eu oldalunknak.

Sok mindenről, köztük a közösségi oldalakról és blogokról beszélgettünk és elváláskor úgy terveztük, hogy sokat fogunk még együtt dolgozni e téren. Rögtön a találkozó után elindította a Szentlászló - Laslovo blogot. Kért, hogy segítsek a fejléc összeállításában, tegyem bele a saját készítésű képét a templomról. Ez lett az egyetlen közös munkánk.

Utolsó bejegyzésével is az igazságot kereste, blogja két év óta nem változott.

Nyugodjon békében.

ápr 25 2010

XV. Szentlászló találkozó

A Kárpát-medencei „Szent László” nevű települések XV. találkozójának megrendezésére 2010. július 10-11-én, Pusztaszentlászlón kerül sor.

ápr 13 2009

Segítség Szentlászlóról, Szentlászlónak

2008. októberében felhívást intéztünk a Szentlászló nevű települések közösségeihez.

Felhívásunkat közzé tettük a www.szentlaszlo.eu honlapon is, illetve Eduardo is megjelenítette Szentlászló blogon és a Székely Portálon.

Pusztaszentlászlón, a 2008. november 23-i szentmisén azokért imádkoztunk akik a honvédő háborúban életüket áldozták a szlavóniai Szentlászló védelmében folyt harcok során. Evangélikus testvéreink ugyanígy tettek az istentiszteleten.

okt 19 2008

Imádkozzunk együtt

Kedves Barátaink!
Mintegy negyed éve, hogy Horvátországban voltunk, Szentlászlón a XIII. találkozón.

A program során részletesen megismerhettük annak a hősi helytállásnak, a horvát és magyar közös honvédelemnek a történetét, amit Szentlászló lakói és segítőik folytattak. 1991 őszén ez időben folyt az a bátor küzdelem, melynek során horvátok és magyarok együtt védték szülőföldjüket.

Fontosnak tartjuk, hogy a Szent László királyunk nevét viselő településeken megemlékezzünk Szentlászló hős védőiről és imádkozzunk azokért, akik életüket áldozták a harcok során.

Szeretnénk, ha 2008. november 23-án vasárnap, a Szentlászló nevű településeken folyó szentmiséken a Szentlászló védelme során életüket vesztett áldozatokért imádkoznánk.

Pusztaszentlászlón a déli 12 órai szentmisét a katolikus templomban e szándékkal tartjuk, és így tesznek evangélikus testvéreink is a 10 órai istentiszteleten.

További szándékunk, hogy a november 23-i szentmise perselypénzét felajánljuk Szentlászló református temploma belsejének felújítására.
Közvetlenül az egyes települések vallási vezetőihez nem tudunk eljutni, ezért azokhoz fordulunk, akiknek a címét ismerjük.

Felhívásunkat közzé tesszük a www.szentlaszlo.eu honlapon is.

Kérünk mindenkit, hogy segítsen annak megszervezésében, hogy minden Szentlászló nevű településen fenti szándékok szerint történjenek az istentiszteletek.

Baráti üdvözlettel és köszönettel:
Bedőné Fatér Tímea
Bedő Ferenc

PLAKÁT PDF


PLAKÁT DOC

aug 25 2008

Mert a haza nem eladó

Mert a haza nem eladó

júl 29 2008

Szentlászló találkozó emléke

Kedves Barátaink!
Naponta eszembe juttok, van úgy, hogy többször is.
Az egymás közti beszélgetések során megemlegettük, hogy „egy hete még ott voltunk”, aztán az elmúlt vasárnapon, hogy „két hete éppen ilyenkor búcsúzkodtunk”. A napokban azon tűnődtem, hogy miért is van ez így, hiszen a legkellemesebb élmények is előbb utóbb emlékké halványulnak, aztán néha ritkán előjönnek. Szentlászló azonban számomra más lesz, és egyre azt keresem, hogy miért.

júl 16 2008

Képek a XIII. találkozóról

A képgalériába feltettem a XIII. Szentlászló települések találkozóján készült képeket.

Találkozó
Tisztelet a hősöknek
Templom és iskola